27 april 2024

Kalkhaar's gids

Tutorials voor iedereen

Installatie van een IRC bouncer, ZNC, en hoe te gebruiken.

5 min gelezen

Dit is een tutorial/how-to over hoe je de IRC bouncer “znc” instelt. Een IRC bouncer houdt je online ook al is je client niet verbonden. Zo mis je nooit een bericht.

Wat is een bouncer?
Een bouncer of kortweg BNC (afkorting voor Bounced Network Connection) is een stukje software dat wordt gebruikt om verkeer en verbindingen in computernetwerken door te sturen, net als een proxy. Door gebruik te maken van een BNC kan een gebruiker de oorspronkelijke bron van de verbinding van de gebruiker verbergen, wat privacy biedt en de mogelijkheid om verkeer via een specifieke locatie te routeren. Een BNC kan ook worden gebruikt om het echte doel te verbergen waarmee een gebruiker verbinding maakt.
In deze tutorial gaan we het over ZNC hebben.

Wat is ZNC?
ZNC is een IRC netwerk bouncer of BNC. Het kan de client loskoppelen van de eigenlijke IRC-server en ook van geselecteerde kanalen. Meerdere clients van verschillende locaties kunnen tegelijkertijd verbinding maken met één ZNC-account en daardoor onder dezelfde nicknaam op IRC verschijnen. Het ondersteunt Transport Layer Security-verbindingen en IPv6.
ZNC is geschreven in C++ en gelicenseerd onder de Apache-2.0 licentie.
Het hoofdprogramma, dat al meerdere gebruikers, afspeelbuffers per kanaal en transparante DCC bouncing bevat, kan worden uitgebreid met modules. Modules kunnen geschreven worden in Python, Perl, Tcl of C++. Beschikbare modules omvatten logboekfunctionaliteit, Blowfish encryptie, gebruikers- en kanaalbeheer, wegfunctionaliteit, een partyline en meer. Een erg populaire module is webadmin: het biedt een manier om gebruikers en kanalen gemakkelijk te beheren met alleen een webbrowser. ZNC ondersteunt ook ident spoofing via oidentd.
ZNC is in ontwikkeling sinds juli 2004 als alternatief voor psyBNC en er worden regelmatig nieuwe versies gemaakt. Het heeft gunstige kritieken ontvangen, vooral in vergelijking met psyBNC, en heeft een actieve gemeenschap op IRC.
Halverwege 2009 steeg de populariteit van ZNC onder iPhone-gebruikers nadat notificatiemodules voor Colloquy en Growl waren gepubliceerd.
Sinds 2012 begonnen IRC clients te integreren met ZNC: tijdens het verzenden van kanaalbuffers naar de client, gebruikt ZNC een tijdstempel die aangeeft wanneer elk bericht is ontvangen, en de client toont dit in plaats van de tijd waarop de client de buffer heeft ontvangen. Deze functionaliteit is geïmplementeerd als een protocoluitbreiding.

Installatie
ZNC kan je niet als root laten draaien. Voeg daarom een gebruiker toe met de naam “znc”. Installeer het vervolgens (als root).

adduser znc
apt-get install znc

Schakel dan over naar de gebruiker “znc” die je zojuist hebt aangemaakt en start het configuratieproces:
su znc
znc --makeconf

Selecteer een poort naar keuze (onthoud deze), “Listen using SSL” JA. ZNC is niet geregistreerd als een service en zal niet automatisch starten na een herstart. Je kunt het handmatig starten door “znc” in te typen als de gebruiker “znc”, of je kunt een cron job aanmaken die znc elke 60 seconden start (en niets doet als het al draait):
Maak een cron job aan.

crontab -e

Voeg de volgende regel toe in het geopende bestand

*/1 * * * * /usr/bin/znc >/dev/null 2>&1

Alternatieve installatie: ZNC compileren

Om ZNC zelf te compileren (als gebruiker “znc”), in het geval je de nieuwste versie wilt, installeer je wat essentials, download je de broncode, untar je het, compileer je het:

apt-get install build-essential libssl-dev libperl-dev
wget https://znc.in/releases/znc-1.8.2.tar.gz
tar -xzvf znc-1.8.2.tar.gz
cd znc-1.8.2
./configure --prefix=$HOME/znc
make
Make install

Maak nu het configuratie bestand aan met

/home/znc/znc/bin/znc --makeconf

Handmatig starten van ZNC

/home/znc/znc/bin/znc

Maak een cron job aan om ZNC automatisch te starten in geval van een crash of na een herstart. (zie hierboven)

Hoe maak je een back-up van je ZNC

De officiële znc wiki ( http://wiki.znc.in/ZNC_Backup ) vertelt je alleen een belachelijk ingewikkeld script, maar alles wat je hoeft te doen is een back-up maken van de .znc map in je home directory. Als je gebruikersnaam “znc” is, zoals de mijne, dan moet je een back-up maken van de map /home/znc/.znc (of ~/.znc) . Ja, het heeft een “.”, waardoor het onzichtbaar is voor het ls commando, maar je kunt nog steeds naar de map gaan met “cd”.

Hoe krijg ik toegang tot de webinterface?

U kunt de webinterface openen om uw znc te configureren op de poort die u tijdens de eerste installatie hebt gedefinieerd. Gebruik https als je voor SSL hebt gekozen. Log in met de gebruiker die u heeft aangemaakt tijdens -makeconf.

https://255.255.255.255:1337

Hiermee kun je eenvoudig nieuwe gebruikers aanmaken en IRC-netwerken toevoegen. Merk op dat je één gebruiker per IRC netwerk moet toevoegen. Er lijkt een manier te zijn om meerdere netwerken te gebruiken met één gebruiker in de nieuwste versie, maar dat heb ik niet onderzocht.

Hoe maak je verbinding via mIRC (Windows)

Voeg het IP-adres van je server toe, de poort is degene die je hebt gekozen in de -makeconf stap. Gebruik als wachtwoord “gebruikersnaam:wachtwoord”. Als je bijvoorbeeld in de -makeconf stap een gebruiker hebt gemaakt met de naam “stomste” en het wachtwoord “mijnstomstewachtwoord”, typ dan in het wachtwoordveld “stomste:mijnstomstewachtwoord”. Dit zal je authenticeren op je server en het zal weten met welke IRC server je verbinding wilt maken (degene die je hebt geassocieerd met die gebruikersnaam).
OPMERKING: Als je SSL gebruikt, moet de poort worden geschreven met een “+” ervoor (bijv. +6667). Je hebt de “OpenSSL” bestanden nodig, als je een oudere mIRC versie gebruikt, die je hier kunt vinden: http://www.mirc.com/ssl.html
De setup zal de bestanden uitpakken in je system32 map, maar je kunt ze waarschijnlijk ook van daaruit verplaatsen naar de map van je mIRC (wat je moet doen, voor het geval je het gebruikt op een USB drive).

Hoe maak je verbinding via XChat (Ubuntu)

Bewerken -> Voorkeuren -> Netwerken -> Toevoegen
Vink alle 4 de vakjes aan bij Netwerkinstellingen. Het wachtwoord van de server is uw znc-gebruiker en wachtwoord. (bijv. tiq:tiqtiq). Voeg uw server als volgt toe: example.org/1337 -> 1137 is de poort

Hoe maak je verbinding via Yaaic (Android)

Yaaic kan worden gedownload van de Google Play store of van F-Droid. De installatie is eenvoudig. Voer je znc-servergegevens in en znc user:password als serverwachtwoord.

Marcel Kalkhaar

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © Alle rechten voorbehouden. | Newsphere door AF themes.